Wat is Chiro?

Elke zondag opnieuw valt er voor iedereen tussen 6 en 18 jaar heel wat te beleven in de Chiro! En JIJ mag en kan ook bij de Chiro van Millegem komen, want IEDEREEN is welkom!

WAT IS CHIRO?

We spelen buiten op het plein of bouwen kampen in het bos, verkleedpartijtjes zijn geen uitzondering en tochten door Millegem zijn wekelijkse kost!

VOOR WIE?

Vanaf 6 jaar (1ste leerjaar, geboren in 2008) ben je welkom! Onze groepen zijn gemengd en onderverdeeld per twee geboortejaren.

Dit zijn onze groepen:

  • Sloebers: 6 jaar (1ste leerjaar)
  • Ribbels: 7 jaar (2de leerjaar)
  • Speelclub: 8-9 jaar (3de en 4de leerjaar)
  • Rakwi’s: 10-11 jaar (5de en 6de leerjaar)
  • Tito’s: 12-13 jaar (1ste en 2de middelbaar)
  • Keti’s: 14-15 jaar (3de en 4de middelbaar)
  • Aspi’s: 16-18 jaar (5de en 6de middelbaar)

WANNEER?

Elke zondag om 14u ben je welkom! Nieuwe leden mogen drie zondagen komen proberen voordat ze inschrijvingsgeld betalen, zo krijgen zij een goed zicht op wat wij in de Chiro allemaal doen. Het inschrijvingsgeld voor onze Chiro bedraagt 20 euro. Hiermee ben je het hele jaar door verzekerd voor elke Chiro-activiteit. (OPGELET: Materiële schade is niet verzekerd!)

WAAR?

Onze Chirolokalen bevinden zich in de Nachtegaalstraat en je kan ze herkennen aan de groene kleur!

In de lokalen in de Leeuwerikstraat zijn de oudste groepen gevestigd. 

DOOR WIE?

Elke zondag staan we maar liefst paraat met 28 enthousiaste jongedames en –heren om iedereen een onvergetelijke Chironamiddag te bezorgen. Deze leid(st)ers doen dit niet zomaar, ze worden op allerlei manieren ondersteund.

Bijna wekelijks is er de leidingskring, waar we noodzakelijke afspraken maken over de zondagse Chirowerking, onze activiteiten zoals het Kermisbal, Openluchtbal en Spaghettidag, maar ook mogelijke conflicten of moeilijkheden binnen de eigen groep open worden besproken.

We worden ook ondersteund door twee Veebee’s (volwassen begeleiders). Zij geven vaak een klare kijk op een aantal zaken en houden de leiding met beide voeten op de grond.

Maandelijks krijgt elke leiding ook de Dubbelpunt in de brievenbus. Dit is een tijdschrift voor leiding waarin elke maand een thema dat binnen de Chiro belangrijk is, wordt toegelicht en uitgewerkt. Ook wordt hierin iets meer verteld over de leefwereld van de verschillende afdelingen en staat er elke maand een uitgewerkt spel voor elke groep in.

Wanneer we met een probleem zitten, kunnen we steeds terecht bij Gewest Zilato. Dit bestaat uit een aantal ervaren Chiroleid(st)ers die alle Chiro’s uit Mol, Balen en Dessel ondersteunen bij inhoudelijke moeilijkheden, maar bijvoorbeeld ook komen helpen bij een leidingstekort, helperstekort, …

Met ‘grotere’ probleempjes kunnen we terecht bij de mensen van Verbond Kempen. Als het dan nog moeilijk gaat, is er natuurlijk Chiro Nationaal die alle Chiro’s van heel Vlaanderen ondersteunt en begeleidt.


De Gewesten en Verbonden organiseren voor de lokale leiding elk jaar een IK (Inleidingsscursus) en SB (Scholingsbivak), waarbij de leiding zich stevig kan onderdompelen in een verkwikkend chirobad. Wat er ronddobbert in dat vormingsbad: begeleidingshouding, een blik op de grote Chiro, afdelingswerking, spelen anders bekeken, ...

Onze leid(st)ers volgen beide cursussen binnen de eerste twee jaar dat ze leiding zijn! Zo zijn we er zeker van dat we de nodige ervaring hebben om de Millegemse jeugd goed op te vangen!